Vanliga frågor
Har du funderingar kring bokföringsunderlag, avgifter och användarvillkor? Oroa dig inte. Nedan finner du svar på några av våra vanligaste frågor. Vi finns även här för dig och dina frågor både på telefon, chatt och mail ?
 • Hur snabbt får jag betalt?
  Om kunden godkänner fakturaunderlaget innan kl 11.00 en vardag får du pengarna samma dag. Om godkännandet sker efter 11.00 så har du pengarna på kontot nästkommande vardag.
 • Hur registrerar jag mig i appen?
  För att bli registrerad användare av Dicopay, behöver du först ladda ner appen från Appstore eller Googleplay. Den som registrerar sig måste vara firmatecknare för det aktuella företaget samt ha BankID. Registrering i appen tar mindre än en minut i tre enkla steg.
 • Hur skapar jag en faktura i appen?
  Klicka på “Skapa ny Faktura” för att öppna ny mall för fakturaunderlag. Där lägger du till kostnader genom att klicka på “Lägg till Kostnad” och välj de kategorier som passar bäst för det jobb du utfört. Kom ihåg att lägga in kundens mobilnummer som mottagare av fakturaunderlaget och gör nödvändiga tillägg om aktuellt, såsom ROT, RUT, Företagsfaktura m.m.
 • Hur vet min kund att de fått en faktura?

  Din kund mottar ett sms med ett fakturaunderlag direkt när du skickat det från appen. Fakturaunderlaget visar det jobb som utförts och till vilken kostnad. Detta godkänner din kund med mobilt BankId och får då sedan som vanligt en faktura på 30 dagar med ditt företag som avsändare.

 • Vad är det min kund får via SMS?
  Det fakturaunderlag du skapar och skickar direkt från appen via sms kommer till din kund såhär; “Hej, Du har mottagit fakturaunderlag från Per Persson från Företag AB för utfört arbete. När du godkänt arbetet skickar vi ut en helt vanlig faktura med 30 dagars betalningsvillkor.” Sedan godkänner din kund underlaget med BankID och pengarna är på väg till dig.
 • Hur vet jag när kunden har godkänt fakturan?
  I samma sekund som din kund godkänner fakturaunderlaget så får du ett sms av oss och pengarna är på väg till ditt konto.
 • Hur lång betaltid får min kund?

  När du fakturerar din kund med Dicopay så ges alltid en betaltid om 30 dagar

 • Ser kunden att fakturan kommer från mig och mitt företag?
  Ja, det är precis som vanligt. Det är du och ditt företag som står som avsändare på fakturan.
 • Kan någon annan än firmatecknare signera fakturan?
  Ja. Den som signerar men inte är firmatecknare kommer med BankID att få intyga att de har rätten att attestera för företagets räkning.
 • Hur vet jag vilken mottagaradress det blir?
  Om mottagaren är ett företag så hämtar vi adressen via organisationsnumret och för privatpersoner så hämtas det via BankID när de godkänner fakturan.
 • Vilka avgifter tar ni ut?

  Appen är gratis att ladda ner och tjänsten kan användas när man själv önskar. Ingen abonnemangskostnad och heller ingen bindningstid. När du skickar din faktura kan du välja att få utbetalt summan direkt eller vänta med att få betalt tills Dicopay fått pengar från din kund. Väljer du att få betalt direkt kostar det 3,9% av fakturabeloppet. Väljer du att vänta på utbetalning kostar det 19 kronor per faktura. I båda alternativen ingår fakturautskick, påminnelsehantering och eventuell inkassohantering genom Intrum. 

 • Kan man registrera RUT/ROT-avdrag i appen?

  Att fakturera ett ROT eller RUT-jobb är lika lätt som vanlig fakturering. När du lagt in en post under kategorin för “Arbete” kan du i vyn för Fakturaunderlaget aktivera ROT eller RUT genom att klicka på respektive knapp. Väljer du ROT räknas 30% av arbetskostnad ut automatiskt och vid RUT 50%. Dessa två fält kan du också redigera till ett mindre belopp om det avdrag kunden har rätt till är mindre än det föreslagna avdraget i rutan.

 • Kan man fakturera både privatperson och företag?
  Dicopay är framtagen för fakturering både till privatpersoner samt företag.
 • Stöder ni omvänd byggmoms för mig som underentreprenör?
  Ja, det väljer du enkelt i samband med att du skapar fakturan.
 • Vilka momssatser stöds i appen?
  Dicopay stödjer momsfria fakturor samt fakturor på 6%, 12% och 25%.
 • Var kan jag läsa om användarvillkor?
  Villkor för tjänsten finns tillgänglig vid registrering samt i kontosektionen i appen.
 • Tar ni ut en kreditupplysning på min kund varje gång?

  Vid större belopp tar vår samarbetspartner Intrum en upplysning via Creditsafe. Det går då ut en omfrågekopia om kunden är en enskild firma eller privatperson. Skulle kunden inte bli godkänd i kreditkontrollen skickas en vanlig faktura ut och utbetalning sker först när din kund betalat fakturan.

 • Vad händer om kunden inte betalar?

  Dicopay samarbetar med Intrum som hanterar fakturautskick, påminnelser samt ev. inkasso för din räkning. Skulle din kund i slutändan inte betala fakturan trots upprepade påminnelser och inkassoprocess så går betalningsansvaret tillbaka till dig som fakturautställare.

 • Hur kan jag använda appen med mitt bokföringsprogram?

  På varje faktura som skickas från appen kommer bokföringsunderlag automatiskt till din registrerade e-postadress. 

 • Vad menas med Politiskt Exponerad Person?
  En politiskt exponerad person är någon i politiskt utsatt ställning. De flesta kan svara nej på denna fråga, och oftast vet man med sig själv om det är läge att svara ja här. Detta är också en fråga vi måste ställa med hänvisning till lagen om penningtvätt.